Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Meclis’te 12. Kalkınma Planı’nı anlatıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasının satır başları:

Cumhuriyetimizin temellerini esasa alarak Türkiye Yüzyılını hedef alan eserler inşaa edilmektedir. 100 yıl önce mazlum halklara ilham veren Türkiye bugün de büyük ve müreffeh bir ülke olma yyolunda ilerlemektedir. Geçmişte de 5 yıllık planlar sunulmuştur. Bu planımızda da 30 yıllık bir perspektif sunulmuştur.

Milletimizi huzur ve müreffeh içinde yaşatma amacımızdır. Milletimizin her bir ferdini mutlu yaşamasını aydınlık yarınlara umutla bakmasını teminat altına almak istemekteyiz. 12. kalkınma planımız ile uzun vadeli hedeflerimize yürüyeceğiz.

Plan hazırlık çalışmalarında 87 farklı alanlarda 8805 uzman kişi destek sunmuştur. Yapılan anketlerde 43 bin vatandaşımız görüş bildirmiştir.

2050’de dünya nüfusunun 10 milyarı aşacağını tahmin edeceğini ve nüfusun yaşlanacağı öngörülüyor. Demografik ve nüfus yapısı ile farklı bir dünyaya gidiyoruz. Kuraklık ve aşırı hava olayları nedeniyle göçlerin yaşanacağı öngörülmektedir. Bazı meslekler ortaya çıkacak.

Dünyanın en değerli 100 markalar arasında 5 markamızın olması. En iyi üniveristeler arasında üniversitelerimizin olmasını… Ayrıca Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 4 çıkarılmasını planlıyoruz.

12. kalkaınma planı 5 eksen üzerinde kurgulanmıştır. İlk eksen İstikrarlı büyüme, Yeşil dönüşümle büyüme, Güçlü aile , sürdürülebilir çevre ve adalet

Türkiye ekonomisi diğer ekonomilerden olumlu ayrılmıştır. 2022 yılı satın alma paritesi açısından dünyada 11. büyük ekonomi sıradaydık. IMF sıralamasında dünyanın 17. büyük ekonomosi olarak hesaplanıyor. İhracatımızın 1 milyarı aşmasını bekliyoruz.

Kişi başı 15 bin dolar kişi başı geliri hedefliyoruz. Dünya Bankası verilerine göre 13 bin doları kişi başına aşan ülkeler üst seviye gelirli ülkeler. Türkiye de bu lige girecektir.

Savunma sanayii ihracatının bu yıl 6 milyar dolara ulaşması beklenen hacminin 30 milyar dolara, yerli kullanım hacminin de yüzde 85’lere çıkmasını bekliyoruz.

12. Kalkınma Planı döneminde üretim maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla üreticilere girdi ve fark ödemesine devam edeceğiz. Ekonomik olarak sulanabilen alanları artıracağız.

Orman yangınlarını önleyici tedbirlerini artırmak, önleyici ve müdahale edici kabiliyeti filolar ile artırmak planımızdadır.

Dünyanın en çok tercih edilen turzim ülkeleri arasında yer almamız hedefleniyor. Kişi başına turizm gelirini artırmak adına hareket edilecektir.

Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği önümüzdeki süreçte belirleyeceğiz. Ülkemizin yurtiçi ve yurtdışı için arge merkezi haline gelmesini sağlayacağız. Ülkemizde milli teknoloji hamlesini gerçekleştirme adına gerekli arge merkezleri oluşturulacaktır.

Fikri mlükiyet hakları konusunda gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Markalaşmayı teşvik eden bir anlayış içinde hareket edeceğiz.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir